Durf jij je woede te tonen?

Je bent woedend op een klant, de directie, je partner of kinderen. Ga je dit gevoel uit de weg?

Zo ja, dan ben je niet de enige.

Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat 60% van de mensen hun woede het liefst onderdrukt. Een kleine groep schaamt zich zelfs voor hun woede. In de meeste gevallen willen ze te allen tijde de vrede bewaren.

Wat maakt woede zo lastig?

Woede is een natuurlijke emotie

Woede is niet bedoeld om te rationaliseren, of onderdrukt te worden. Woede is een doodnormale emotie die gevoeld en geuit mag worden. Als je op een gezonde manier met woede van jezelf en anderen om kunt gaan, is dat een teken van een hoge emotionele intelligentie.

In het boek Monkey Mind wordt goed belicht dat jouw ‘Monkey’ (primaire emoties) ruimte nodig heeft om zichzelf te uiten.

Gevoelens die geuit worden in een jouw woede zijn vaak niet helemaal reëel zijn. Dat hoort bij de ‘Monkey Mind’. In het heetst van de strijd heb je mensen die je laten uitrazen, om je vervolgens rust te gunnen en een gesprek met je aan te gaan.

Woede is energie en zet je aan tot actie.  Denk bijvoorbeeld aan protestmarsen: deze worden gehouden omdat mensen ergens boos over zijn.

Ben jij bang voor jouw woede? Dan is dat dus zeker niet vreemd.

Iedere coachdag spreek ik ondernemers, leidinggevenden en consultants die bang zijn om de confrontatie aan te gaan met een medewerker of een klant. Ze slikken hun boosheid vaak in, maar voelen de energie ervan in hun maag, keel en spieren. Mijn klanten noemen diverse redenen voor hun angst voor woede. Deze komen veel voorbij:

 - Bang om de controle over de situatie te verliezen
 - Bang voor de kracht van hun eigen woede
 - Bang voor andere emoties de de woede losmaakt

Wat de laatste reden betreft: het niet willen uiten van boosheid kan te maken hebben met een onderliggende angst. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om niet geaccepteerd te worden, of om een belangrijke relatie blijvend te beschadigen. Want wat als je boos bent geworden op een naaste? Heeft die ander dan nog respect voor jou, komt het ooit nog goed tussen jullie? Door het niet uiten van boosheid bescherm je jezelf tegen alle hypothetische rampscenario’s die in je hoofd opkomen.

“Er was bij ons thuis altijd ruzie en ik werd (onbewust) de vredestichter. Nu ik ouder ben, heb ik moeite om zelf ruzie te maken en mijn boosheid te uiten.”

Schaamte voor woede

Naast het bang zijn voor woede, komt schaamte voor deze emotie ook vaak voor. Veel mensen denken dat boos worden nooit gepast is, dat hoort er gewoon niet bij.

Is woede een teken dat je jezelf niet kunt beheersen en je een opvliegend karakter hebt?

In Nederland was en is het normaal om boosheid en andere heftige emoties te onderdrukken, terwijl in landen als Spanje en Italië niemand opkijkt van een fikse ruzie aan de keukentafel. Het heeft dus met normen en waarden te maken, die we via onze opvoeding hebben meegekregen.

Hoe vaak heb jij als kind wel niet gehoord dat je jouw boosheid niet mocht uiten?

Ervaring met opgekropte woede (manager Marga)

Ze was 48 jaar jong en had een succesvolle carrière, maar was bang voor haar eigen boosheid. Woede uiten was voor haar taboe. 

Binnen haar team wilde ze het harmonieus houden, maar dat lukte niet altijd. Daarom wilde ze ontdekken hoe ze grenzen kon stellen en haar boosheid op een respectvolle manier kon uiten. 

Tijdens een coachsessie gingen we op zoek naar haar boosheid. Ze voelde al snel haar woede omhoog komen. Ze noemde het zelfs razernij en ze werd bang dat ze deze woede op mij zou richten. 

Met diverse oefeningen brachten we de boosheid naar buiten. Ze wilde slaan, schoppen en schreeuwen. Bij de eerste trap schaamde ze zich. “Dit doe je toch niet, dit is niet normaal, waar is dit goed voor?! Toch wilde ze de confrontatie met haar angst en schaamte aangaan en zette door. 

  

Uiteindelijk durfde ze haar boosheid vrij te laten stromen.

Vier tips om niet meer bang voor jouw woede te zijn

1. Verzet je er niet tegen: accepteer waar je nu staat

Als je op een bepaald moment je woede wilt uiten, begin dan met het accepteren van deze emotie in dat moment. Laat je woede er zijn, zonder het weg te willen drukken.

2. Schrijf op wat je voelt

In het begin kan het lastig te zijn om je gevoelens van woede te uiten. Misschien weet je niet eens hoe het moet.

Het is oké als je angst of schaamte voelt. Geef jezelf de ruimte om op te schrijven wat de woede met je doet. Je kunt in plaats van verbaal te vloeken en te schelden ook pen en papier gebruiken.

Het doel is om dat wat je kwijt wilt er ook daadwerkelijk uit te laten komen.

3. Voelen, vinden en verblijven

Voel in je lichaam. Vind de plekken in jouw lichaam waar de woede zich ophoopt en verblijf met je aandacht bij deze woede.

Woede is een emotie en een energie die in het hele lichaam voelbaar is. Het is een kracht die duidelijk maakt waar jouw persoonlijke grenzen liggen. Vind je het lastig om boosheid of woede te uiten, dan kun je eerst bij die lichaamssensaties blijven en deze voelen.
- Wat voel je in je lichaam als je boosheid ervaart?
- Een hoge hartslag?
- Een knoop in je maag?
- Trillende benen?
- Waar voel je de energie en spanning in je lijf?

Je hoeft er nog niets mee te doen, alleen maar te voelen.

Wil je jezelf wat meer uitdagen, dan kun je bewust met je ademhaling naar de plek gaan waar je de meeste spanning voelt.

4. Zoek professionele hulp

Kom je er alleen niet uit? Zoek dan een coach of therapeut die jou kan helpen met het voor jezelf opkomen en het overwinnen van jouw angst voor woede. Zorg ervoor dat je iemand kiest waarbij je je veilig voelt en die je vertrouwt. Je bent altijd van harte welkom bij coaching By Lizet. Ik werk voornamelijk vanuit fysiek, mentaal en emotioneel. Ik gebruik eveneens boksen binnen mijn coaching.

Wat levert het jou op om op een gezonde manier met boosheid om te gaan?

 - Je bent alle negatieve energie snel kwijt en voelt je sneller opgelucht.
 - Je kunt duidelijk je grenzen aangeven.
 - Het geeft je uiteindelijk juist een gevoel van controle.
 - Het uiten van boosheid geeft na afloop positieve energie.
 - Boosheid uiten kan je helpen vooruitgang te forceren en doelen te bereiken.
 - Je komt op voor jouw normen en waarden.

 Tot slot een aantal artikelen die jou verder kunnen helpen met betrekking tot boosheid en andere emoties:

- 6 tips om jouw boosheid sneller kwijt te raken

- Overwin je angst voor confrontaties en meningsverschillen 

- Hoe om te gaan met boze medewerkers?

- Omgaan met emoties: hoe doe je dat?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht