Bokstherapie bij het verwerken van trauma
Een trauma is het effect van een gebeurtenis die mentaal, fysiek en emotioneel nog niet voldoende geïntegreerd is in jouw huidige leven. Een trauma kan zijn ontstaan doordat iemand jouw grenzen heeft overschreden. Het kan het gevolg zijn van een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een ernstig ongeluk of een overlijden. Ook kan er door fysieke, mentale of emotionele verwaarlozing een trauma ontstaan. Ieder mens reageert op zijn eigen unieke manier op ingrijpende gebeurtenissen. De één beleeft het steeds opnieuw, een ander klapt helemaal dicht, weer een ander wordt depressief en krijgt paniekaanvallen.
Therapie om trauma te verwerken
Er zijn veel verschillende soorten therapie om een trauma te verwerken. Misschien heb jij er al een of meerdere uitgeprobeerd. Denk bijvoorbeeld aan de psycholoog of psychiater, een haptonoom, EMDR, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, narratieve en imaginaire exposure therapie en acceptance and commitment therapie. Dat zijn al een heleboel opties en er zijn er nog meer. Het is dus vooral een kwestie van goed uitzoeken wat het beste bij je past.
Bokstherapie bij trauma
Bokstherapie bij trauma is een lichaamsgerichte therapie waarbij we aandacht besteden aan jouw fysieke signalen en deze een plek proberen te geven. Ook zijn er volop mogelijkheden om emoties als opgekropte boosheid, spanning en stress eruit te stoten. Op deze manier geef jezelf alle fysieke en mentale vrijheid en ruimte om gevoelens te ervaren. Bokstherapie bij trauma kan makkelijk gegeven worden in combinatie met bezoeken aan een psycholoog of psychiater, of een andere behandelmethode, zoals bijvoorbeeld TRE, somatic experience of de NARM. Tijdens een sessie bokstherapie wordt een veilige setting gecreëerd waarin je helemaal jezelf mag en kan zijn. Omdat bokstherapie over lichaam en geest gaat, ga je niet direct een uur lang alleen maar boksen. We leggen ook een directe link tussen de verschillende boksoefeningen en de dingen die je denkt en voelt. Na afloop van iedere sessie zul je meteen merken dat je prettiger in je vel zit en rustiger bent geworden. Deze fysieke coachingsmethode is ook een mooie manier om grenzen te leren stellen. Als je met langdurige grensoverschrijding te maken hebt, of hebt gehad, is het best lastig om grenzen aan te geven en te bewaken. Daarom besteden we hier voldoende aandacht aan.
Met welke traumaklachten is bokstherapie geschikt?
Ik heb zelf met diverse klanten gewerkt die in hun leven flinke trauma’s hebben opgelopen, van fysieke mishandeling tot emotionele verwaarlozing en andere heftige situaties. Een aantal klanten heeft diverse reguliere traumatherapieën gevolgd, maar voelden dat ze hier nog te weinig baat bij hadden. Als lichaamsgericht coach integreer ik emotionele, fysieke en mentale elementen in mijn sessies. Ook ben ik een gecertificeerd weerbaarheidstrainer met ruime kennis wat betreft trainingen rondom trauma en regulatie. Mijn bokstherapie is een methode om meer aandacht aan je lichaam te schenken en minder in je hoofd opgesloten te zitten.
Wees je ervan bewust dat bokstherapie bij trauma geen medische dienst is. Het is coaching en advies op het gebied van lichaam en geest, met als doel deze te versterken. Raadpleeg altijd ook een arts. Het op een gezonde manier met emoties en grenzen kunnen omgaan verhoogt de levenskwaliteit. Veel werkgevers bieden een kostenvergoeding voor bokstherapie, dus als je interesse hebt, vergeet daar dan niet naar te informeren op jouw werk.