Van hersenheld naar hartheld: hoe doe je dat?
10 december 2019 

Van hersenheld naar hartheld: hoe doe je dat?

Je bent slim. Je bent snel. Je hebt overzicht. Je bent zelfstandig. Geen probleem is voor jou te groot. Je hebt het binnen de kortste keren alweer opgelost. Je legt heel makkelijk verbanden en je brein zit 24 uur per dag barstensvol nieuwe ideeën, initiatieven, goede suggesties en ga zo maar door. Je hebt een toffe baan met een hoop mogelijkheden en mensen kloppen regelmatig bij jou aan voor advies. Want jij weet altijd wel de perfecte oplossing te bedenken.

Op het eerste gezicht klinkt het fantastisch om zo’n actief stel hersenen te hebben. Er is echter een nadeel: ze draaien altijd op volle toeren. De frequentie waarop een dergelijk brein draait zijn de zogenaamde Beta-golven, wat betekent dat een activiteit met volledige aandacht wordt uitgevoerd. Dankzij deze ‘superstaat’ van zijn kunnen prachtige ideeën worden verzonnen, problemen worden opgelost en stevige discussies worden gevoerd. Maar het constant draaien op deze Beta-frequentie voorkomt dat je je gedachten kunt uitzetten en echt even helemaal tot rust kunt komen.

Hersenhelden leven vanuit de ratio

Een hersenheld is in staat zijn hersenen optimaal te gebruiken, maar vergeet soms dat ze rust nodig hebben en het leven ook vanuit het hart geleefd mag worden. Mensen die voornamelijk vanuit het hart leven noemen we harthelden. Zij hebben ook een goed stel hersenen, maar hun leven wordt meer gedreven door de frequentie van het hart.

Harthelden leven vanuit verlangen, passie, liefde en het gevoel van samenzijn. Ze zijn dankbaar voor alle mensen, dieren en ideeën die op hun pad komen. De hersengolven van harthelden zijn vaak Theta- of Deltagolven en hebben een iets lagere frequentie. Geoefende mediteerders zijn in staat om deze frequentie vast te houden.

Het is vaak heerlijk om een hersenheld te zijn. Je wordt gezien en gehoord. Mensen willen graag met je werken, solliciteren is geen probleem, belangrijke gesprekken lopen op rolletjes. Doelen waar andere mensen vaak twee keer zo hard voor moeten werken, heb jij sneller bereikt. De wereld ligt praktisch aan je voeten.

Jarenlang benaderde ik het leven puur met mijn hoofd. Ik was goed in het bedenken en toepassen van onorthodoxe ideeën op kantoor. Maar ik pleegde roofbouw op mijn hersenen en op mijn lijf. Ik vergat mijn hart en behoefte aan rust totaal. Na een burnout krabbelde ik langzaam weer op en realiseerde ik me dat ik eigenlijk in een donker dal had geleefd zonder echte liefde en verbondenheid. In de jaren na mijn burnout ontdekte ik werkelijke (zelf)liefde en verbondenheid met mensen, dieren en de aarde. Ik voel me nu compleet met mijn hoofd en mijn hart.

Harthelden leven vanuit liefde

Maar vergeet als hersenheld niet dat je ook een hart hebt. Schenk aandacht aan liefde voor jezelf, aan je passies en verlangens in jouw leven. Denk niet alleen maar over deze dingen na, maar voel ze vooral. Dit betekent dat je bewust met je emoties aan de slag moet gaan. Hiervoor kun je onderstaand stappenplan gebruiken.

Van hersenheld naar hartheld in vijf stappen

1. Schrijf je gevoelens op

Schrijf op wat je voelt in je lichaam: spanningen, tintelingen, het maakt niet uit. Waar in je lichaam voel je het? Is het groot, of klein? Kun je er een geluid of een kleur aan verbinden? Schrijf zoveel mogelijk details op en geef het gevoel ook daadwerkelijk een naam.

2. Accepteer je gevoelens

Vlucht niet weg voor je eigen emoties zodra je deze hebt opgeschreven. Ze mogen er gewoon zijn. Punt. Niets meer, niets minder. Probeer ze niet te veranderen, probeer ze niet groter te maken, maar accepteer dat ze er zijn.

3. Uit je gevoelens

Je hebt ze opgeschreven en geaccepteerd. De volgende stap is ze te uiten naar een ander. Houd ze niet voor jezelf en je schrift, maar deel ze met iemand.

4. Besteed aandacht aan je hart

Jouw hart is het centrum van jouw gevoelsleven, van jouw emoties.  Besteed er dus aandacht aan door bijvoorbeeld je hand op je hart te leggen en zo fysiek contact te maken. Of doe elke dag een hartmeditatie, minimaal 30 dagen lang, zodat je leert om bewust naar je hart toe te gaan.

5. Mediteer

Als je mediteert, gaan jouw hersengolven een frequentie omlaag. Hoe lager de frequentie, hoe makkelijker jij in jouw onderbewuste terecht komt. Hierdoor komen emoties vrij en krijg je inzicht in jouw verborgen passies en verlangens.

Ieder mens is op veel verschillende manieren een held en wordt uitgedaagd door het leven. Het is aan jou hoe je met deze uitdagingen omgaat. Iedereen kent pieken en dalen. En iedereen heeft natuurlijk emoties. Hoe bewuster jij bent van de jouwe, hoe gemakkelijker je ze kunt uiten en kunt ombuigen van negatieve naar positieve krachten in jouw leven.

Bedenk maar eens hoe fijn het zou zijn als jij in staat bent om boosheid, verdriet, eenzaamheid, frustratie, of angst binnen twee minuten zou kunnen omkeren naar gevoelens van liefde en geluk. Dat maakt het leven een stuk aangenamer dan wanneer je dagenlang blijft hangen in negatieve emoties.

Gun jezelf dus de tijd die nodig is om te leren het hart een prominente plek te geven. Dan zal ook jij door het leven gaan als een ware hartheld!

In de kennisbank staan vele artikelen over leven vanuit het hart? Heb jij deze al gelezen?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht