Iedereen ervaart wel eens gevoelens van angst, boosheid, rouw, liefdesverdriet of vergelijkbare emoties. En de kans is groot dat je (onbewust) afleiding zoekt om deze emotionele pijn niet te hoeven voelen. Niet doen! Het is beter om je gevoelens ten volle te ervaren, zodat deze pijn een plekje krijgt. Ontwikkel je in een persoon met een sterke, emotionele basis en een positieve geest. In dit artikel geef ik je enkele praktische tips om te kunnen leven met deze pijn.
Wat is emotionele pijn?
Psychologische pijn, mentale pijn of emotionele pijn is een onaangenaam gevoel van psychologische, niet-fysieke oorsprong. Edwin S. Shneidman, beschreef het als ‘geestelijk lijden of een geestelijke kwelling’. Emotionele pijn wordt beschouwd als een onontkoombaar aspect van het menselijk bestaan. Iedereen ervaart wel eens emotionele pijn, dit is volkomen normaal. Van het verliezen van een familielid tot liefdesverdriet of een schaamtevolle gebeurtenis, we hebben allemaal wel eens het gevoel van zulke heftige emoties.
Bestaat er een link tussen emotionele pijn en lichamelijke pijn?
Emotionele pijn kan zich manifesteren in lichamelijke pijn, toont onderzoek* aan. Je lichaam waarschuwt je in dat geval dat er iets mis is, door bijvoorbeeld spanning in je buik of je hart dat sneller klopt. Doordat je als mens instinctief geen pijn wilt ervaren, loop je vaak weg van je emoties. Op de lange termijn werkt dit echter averechts. Veel zachte indicatoren van emotionele pijn en psychologische problemen worden namelijk genegeerd. Het is alsof je een wondje hebt dat nooit geneest. Het is dan niet levensbedreigend, maar wél vervelend!
Heb je emotionele pijn? Wat doe jij er aan.
Wanneer je fysieke pijn ervaart, word je direct gewaarschuwd dat er iets mis is met je lichaam. Dit vraagt onmiddellijke aandacht. Denk maar aan een sneetje in je vinger dat hevig begint te bloeden. In dat geval probeer je het bloeden direct te stoppen. Blijft het maar bloeden, dan zoek je een arts op om de wond te laten hechten. In geval van emotionele pijn is het zoals gezegd een ander verhaal. Ook al voel je heftige emoties of zelfs psychologische problemen, het wordt vaak genegeerd. In zekere zin is het begrijpelijk waarom. Er zijn verschillende redenen waarom heftige emoties vaak genegeerd worden:
- Jezelf verlossen van emotionele pijn, hoe klein dan ook, vereist een (emotionele) investering welke zeer confronterend kan zijn.
- Daarnaast wennen mensen vaak aan het leven met emotionele pijn en een minder positieve geest. Ze hebben de overtuiging dat een gelukkig, liefdevol en bevredigend leven alleen in sprookjes voorkomt, maar dat is het niet. Ieder mens heeft recht op geluk! Besteed daarom aandacht aan emotionele pijn en voorkom zo de negatieve gevolgen van mentale pijn op de lange termijn, zoals depressie of een burn-out.
- Emotionele pijn is van buitenaf niet goed te zien, de buitenwereld denkt dat je wel oké bent. En soms merk je het zelf niet eens op, omdat de echte reden voor het lijden onopgemerkt kan blijven op het onbewuste niveau. Veel mensen zijn zich er dan ook niet eens van bewust dat ze emotioneel lijden.
De gevolgen van blijvende emotionele pijn kunnen enorm zijn. Je relatie lijdt eronder, je kan niet ten volle genieten van het leven, je relaties lijdt eronder, je krijgt een laag zelfbeeld, je gelooft niet in jezelf en zelfs kleine irritaties kunnen leiden tot emotionele overreacties. Het is dus zeker de moeite waard om emotionele pijn aan te pakken en het voor eens en altijd op te lossen.
Durf jij je emoties niet te uiten, check hier het 6-stappenplan om meer grip te krijgen op jouw emoties.
Hoe kun je deze heftige pijn verdragen?
Als mens probeer je er alles aan te doen om lijden te verminderen en emotionele of fysieke pijn te vermijden. “Het is dus moeilijk om de pijn van je emoties te accepteren en niets te doen om het te bestrijden”, zegt Sheri Van Dijk, een psychotherapeut uit Canada. In haar boek ‘Calming the emotional storm’* beschrijft ze 3 stappen waarmee je je emoties en je pijnlijke emoties terug in balans kunt brengen:
- Observeer je pijnlijke emoties: Erken en ervaar je emoties zonder jezelf te veroordelen of te beoordelen.
- Valideer je pijnlijke emoties: Emotionele pijn valideren betekent dat je je psychische pijn mag accepteren. Ook tijdens deze fase moet je je gevoelens niet veroordelen.
- Focus je op het heden: Richt je aandacht op het heden, in plaats van te ‘fixeren’ op het gevoel, jezelf te beoordelen of de persoon of situatie te beoordelen die onze gevoelens heeft opgeroepen.
Hoe kun je emotionele pijn loslaten? 4 tips!
Wanneer je spreekt over emotionele pijn gaat het in de kern om angst. Angst om de waarheid onder ogen te zien van wat je hebt gedaan of doorstaan. Angst om te zien hoe donker en somber je gevoelens zijn, en de angst dat je dat niet kunt overleven of zelfs zal vernietigen. Maar dat zal het niet, want wat jouw emotionele pijn ook is, je kan het overleven door de emotionele pijn los te laten.
Mindfulness trainster Michelle D’Avella geeft 4 praktische tips om emotionele pijn los te laten:
Geef je emoties een plekje
Als je een emotie voelt opkomen, of het nu gaat om wrok, leegte, schaamte of eenzaamheid, ervaar het dan to the fullest! Om je emoties volledig te voelen en te ervaren, moet je ze een plekje geven om in je lichaam en geest te kunnen ‘ontstaan’. Manipuleer ze niet of probeer ze niet te controleren. Sta jezelf toe om emoties aanwezig te zijn en ze te observeren. Ontdek hier nog meer ademhalingsoefeningen om rustig te worden en emoties een plek te geven.
Adem in tot in je hart!
Ademhaling kan genezing van emotionele pijn aanmoedigen. Een van de eenvoudigste technieken is om op de grond te liggen, en lang(zaam) in- en uit te ademen door je neus. Hierbij help je je lichaam om je hartchakra te openen, dat vaak geblokkeerd is wanneer je emotionele pijn ervaart. Adem op deze manier 5 tot 10 minuten in, of langer als je wilt.
Schreeuw in een kussen
De stem gebruiken om emoties los te laten helpt je om energie uit je lichaam te laten komen en rustiger te worden. Sommige mensen onderdrukken hun woede omdat ze geleerd hebben dat het verkeerd of slecht is om boosheid te voelen. Dat is het niet! Overwin je angst om boos te worden! Zelfs als je je niet boos voelt, kan schreeuwen een bevrijding zijn. Dus pak een kussen, druk je gezicht erin en schreeuw het uit totdat je het gevoel hebt klaar te zijn. Als je merkt dat je moet huilen, lachen,…. Laat het gaan. Wat je ook voelt, ga er gewoon in mee!
Move your body!
Speel een vrolijk nummer af en laat je lichaam bewegen. Kijk of het lukt om te dansen. Soms ervaar je zo veel emotionele pijn dat dansen gewoon niet mogelijk is. In dat geval kan je naar buiten gaan om een wandeling te maken, of start met bokscoaching! Je zal zien dat beweging zorgt voor een betere energiestroom in je lichaam en je helpt om vastzittende pijn te verlichten.
Als het om emoties gaat, geldt de regel: ‘you can run, but you can’t hide’. Ren dus niet weg van je gevoelens en emotionele pijn, maar geef ze een plekje in je leven met bovenstaande tips. Wens je meer informatie? Neem dan gerust contact me op, ik help je graag verder!
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3152687/
*https://psychcentral.com/blog/how-to-sit-with-painful-emotions/