In dit artikel
Inhoudsopgave
Artikelen in Massagetherapie; ideaal tegen stress en spanningsklachten
Massagetherapie; ideaal tegen stress en spanningsklachten
Wat is massagetherapie?
Massagetherapie is een vorm van lichaamsgerichte therapie, met als doel het verminderen van spanning en stress. Massagetherapie helpt bij het herstel van allerlei lichamelijke en emotionele klachten.Voorafgaand aan de therapie wordt tijdens een intakegesprek gekeken naar welke klachten er spelen, zodat deze op persoonlijk niveau behandeld kunnen worden. Het lichaam en alle spieren in jouw lijf staan op een unieke manier in verbinding met alles wat er in je hoofd omgaat. Denk maar aan een stressvolle periode waarin je last kunt hebben van stijve spieren.Bij een goede massagetherapie staat daarom niet alleen het lichaam, maar ook de geest centraal.Het doel van massagetherapie
Via massagetherapie wordt je bewust van wat jouw lichaam te vertellen heeft. Het lichaam geeft veel signalen af die aangeven hoe jij je voelt. Deze signalen mag je serieus nemen. Maar hoe makkelijk is het om hoofdpijn te negeren en er een aspirientje tegenaan te gooien? De hoofdpijn komt nooit op een goed moment. Het onderdrukken is vaak heel makkelijk, maar het betekent niet dat het probleem blijvend is opgelost. Het was een signaal.Massagetherapie heeft een holistische werking.De therapie draait om persoonlijke groei en niet alleen om één specifieke klacht.
Voor wie is massagetherapie geschikt?
Omdat een massage zowel lichaam als geest tot rust brengt, is de therapie geschikt voor alle leeftijden. Massagetherapie is een goede behandeling voor mensen met spier- en gewrichtsklachten en ook voor mensen die met emotionele of mentale problemen te maken hebben.Wanneer je massagetherapie kunt inzetten:
1. Bij stress en vermoeidheidsklachten
Soms komen deadlines snel dichterbij. Soms is er een belangrijke keuze te maken. Of er gebeurt iets traumatisch in je leven. Dan kunnen jouw stresslevels omhoog schieten, wat je vaak voelt in je rug, nek en schouders. Ook vermoeidheidsklachten komen helaas steeds meer voor, omdat de wereld tegenwoordig steeds gehaaster is.Soms staan we op een soort ‘automatische piloot’ en negeren wij lichamelijke klachten.Bovendien hebben we niet eens door hoe slecht dit blijven doorstomen voor ons is . De spieren vangen namelijk alle stress en spanning op. En op een gegeven moment kunnen ze het niet meer aan.Via massagetherapie hebben jouw spieren de kans om volledig te ontspannen. In een ontspannen toestand kun je tot andere inzichten komen.
2. Om de connectie met je lichaam te herstellen
In het leven maken we allemaal veel veranderingen door. Zo veranderen je meningen en overtuigingen met het ouder worden. En het lichaam verandert mee! Dat kan even wennen zijn, zeker als je lichaam zich niet naar wens gedraagt. Een goed voorbeeld hiervan is de puberteit. Maar ook de gevolgen van een chronische ziekte kunnen je zelfbeeld veranderen.Massagetherapie kan je helpen om de relatie met je eigen lichaam te herstellen en te verbeteren.3. Bij terugkerende lichamelijke of emotionele klachten
Zoals gezegd vangen de spieren een groot gedeelte van alle spanning en stress op, maar ook andere emoties als frustratie, woede en verdriet hebben een impact op de spieren.Nare ervaringen of ingrijpende momenten in het leven kunnen de spieren overmatig belasten.Dat komt omdat nare ervaringen vaker genegeerd worden, en niet besproken worden. Misschien voelt dat veiliger, maar het heeft een negatieve impact op het lichaam. Massagetherapie biedt rustgevende begeleiding wanneer er heftige veranderingen in de persoonlijke sfeer spelen, waarbij er aandacht wordt besteed aan meer dan alleen het lichaam.
Wil jij leren makkelijker jouw emoties te uiten:
- het 6-stappenplan om jouw emoties te uiten
- boosheid uiten; het hoeft niet moeilijk te zijn
- verdriet hebben; hoe doe je dat
De resultaten van massagetherapie
Welke effecten en voordelen je precies zult ervaren met massagetherapie is voor iedereen verschillend. Massagetherapie is bedoeld voor allerlei klachten en richt zich op de persoonlijke groei en individuele thema’s van elke cliënt. Toch zijn er een aantal meer algemene effecten die zelfs al na één behandeling merkbaar zijn!Uit een aantal onderzoeken die vanaf 1992 worden uitgevoerd, blijkt dat spanning, stress en depressieklachten bij heel veel mensen afnemen. Tijdens een massage worden serotine en dopamine vrijgemaakt. Serotine heeft invloed op de stemming en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Dopamine zorgt voor gevoelens van geluk. Meer dan genoeg redenen om massagetherapie eens te proberen.Als je tijdens een massagetherapie bespreekbaar maakt wat jouw persoonlijke blokkades zijn, leer je tijdens het proces deze bewust aan te voelen. Door aan de slag te gaan met specifieke thema’s (denk aan frustraties, trauma’s of nare gebeurtenissen die moeilijk te verwerken zijn) ontwikkel je lichaamsbewustwording zodat je dieper liggende klachten kunt identificeren.- Je leert met welke blokkades je te maken hebt en hoe je deze kunt doorbreken
- Je bent minder snel onrustig: een ontspannen geest en lichaam verbetert de slaap
- Je bent minder gevoelig voor stress en leert hoe je er beter mee kunt omgaan
Fysieke en mentale problemen staan heel vaak met elkaar in verbinding.Een massagetherapeut ziet ze daarom nooit los van elkaar. Tijdens een behandeling wordt deze verbinding bewust opgezocht.Het lichaam heeft je een hoop te vertellen. De signalen die het lichaam voortdurend afgeeft, zijn er altijd voor een goede reden. Het is dus belangrijk dat je ze niet negeert, of probeert te onderdrukken.
Massagetherapie helpt je de signalen van je lichaam te accepteren en mentaal te verwerken.
- Door de focus te leggen op het eigen lichaam, werk je aan het verlichten van fysieke klachten
- Je werkt aan een sterkere band tussen jou en je lichaam, waardoor je zwakke punten leert herkennen en hier in de toekomst rekening mee kunt houden.
- Doordat jij met aandacht stilstaat bij jezelf en beter luistert naar de indicaties die het lichaam geeft, kun je beter voor jezelf zorgen. Je komt er namelijk achter wat je écht nodig hebt.
- Word zelfverzekerder en sta sterker in je schoenen
- Identificeer wat jouw lichaam en geest nodig hebben
- Sta open voor nieuwe ervaringen en leermomenten
- Psychomotorische therapie
- Bio-energetica
- Energetisch lichaamswerk