Emoties die je ontkent kunnen op de lange termijn fysieke pijn geven. En langdurige fysieke pijn kan weer mentale problemen geven. Denk maar eens aan een gebroken rug waarbij jij maandenlang plat moet liggen. Zou jij daar vrolijk van worden? Nee toch. Kortom, het lichaam, gevoelens en pijn zijn aan elkaar gewaagd en interacteren voortdurend met elkaar. Om deze wisselwerking in evenwicht te houden, is het van belang je lichaam en geest goed te verzorgen. Wanneer je fysieke pijn ervaart, ben je direct geneigd jezelf te verzorgen. Zo zou je dit ook moeten doen bij emotionele pijn. Door te luisteren naar je emoties en ze ten volle te ervaren en te uiten. Heb je last van rugpijn? Doe zeker een check bij de dokter, en kijk eens naar je zithouding op het werk. Maar ga ook eens na of stress of andere negatieve emoties de oorzaak zijn, emotionele pijn loert soms om de hoek bij dit soort klachten.
Emotionele pijn en fysieke klachten: hoe werkt het precies?
Fysieke klachten kunnen een waarschuwing zijn voor je lichaam dat er sprake is van emotionele pijn die nog verwerkt moet worden, zo blijkt uit een onderzoek van Psychology Today*. De onderzoekers kwamen erachter dat mensen denken de emotionele pijn verwerkt te hebben, maar het zenuwstelsel stond nog steeds in de survival modus. Het bleek lastig te zijn voor deze mensen om terug te keren naar de ontspannen modus. Wanneer het zenuwstelsel in deze survival modus blijft, houd je een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, verhoogde alertheid en blijf je focussen op de omgeving. Hierdoor wordt het voor het immuunsysteem lastiger om je lichaam te genezen, met als gevolg dat je last krijgt van fysieke pijn.
In welke lichaamsdelen komt emotionele pijn voor?
Emotionele pijn kan zich in verschillende lichaamsdelen openbaren. Vaak zegt de plek van de fysieke pijn ook iets over de achterliggende emotionele pijn, ik noem enkele voorbeelden uit het onderzoek van Psychology Today:
- Hoofd
Wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn of migraine, kan dit een gevolg zijn van stress. Neem dagelijks voldoende rust zodat je lichaam zich volledig kan ontspannen. Probeer de spanning in je lichaam te verlichten. - Nek
Pijn in je nek is een teken dat je het lastig vindt om iemand anders, of jezelf, te vergeven. Probeer het los te laten. Vergevengaat niet over de ander, maar over jezelf. - Schouders
Constant last van je schouders? Het kan door een verkeerde werkhouding komen, maar misschien juist doordat je veel emotionele pijn te verwerken hebt. Probeer te achterhalen waar deze ‘zware last op je schouders’ vandaan komt. - Ellebogen
Wanneer je pijn hebt aan je ellebogen kan dit betekenen dat je veel weerstand hebt tegen veranderingen in je leven. Probeer een compromis met jezelf en je levensgebeurtenissen te sluiten en laat het gewoon over je heen komen. Sommige zaken kan je niet veranderen in het leven! - Bovenrug
Pijn in je bovenrug is een teken dat je emotionele steun in je leven mist. Misschien voel je je niet geliefd of is er iets waardoor je zelf terughoudend bent? Think about it! - Onderrug
Pijn in je onderrug? Het kan aan een verkeerd matras liggen, maar onderrugpijn kan ook iets te maken hebben met geldproblemen. Probeer je geldzaken weer op orde te brengen. - Heupen
Pijn in je heupen kan een teken zijn dat je je zorgen maakt over veranderingen in je leven en niet verder wilt. Je vindt het lastig om een beslissing te maken en je zit hier mee. - Knieën
Heb je pijn in je knieën, dan kan dit een teken zijn van schuldgevoel. Doe eens wat voor een ander, meld je bijvoorbeeld aan voor vrijwilligerswerk! - Kuiten
In je lichaam zit vaak veel opgekropte emotionele spanning. Waarschijnlijk is stress of jaloezie de boosdoener. Probeer de oorzaak te vinden en laat het gaan! - Voeten
Pijn in je voeten kan wijzen op een beginnende depressie. Je focust je te veel op de negatieve dingen in je leven, probeer op zoek te gaan naar een positieve mindset.
Emotionele pijn? Je bent niet de enige!
Uit een grootschalig onderzoek naar gevoelens van onderzoeksbureau Gallup* bleek dat negatieve emoties als verdriet, zorgen en stress in 2017 wereldwijd een recordhoogte hebben bereikt. ‘Niet lekker in je vel zitten’, een burn-out, depressie… uit onderzoek blijkt dat er een toename is van psychische aandoeningen in onze moderne maatschappij*. En mocht je nu denken ‘dat overkomt alleen een ander’, think again! Wereldwijd worden mensen van alle rangen en standen getroffen door een psychische aandoening. En dat geldt ook voor emotionele pijn. Het is belangrijk om het publieke bewustzijn te vergroten rond mentale klachten, en te pleiten voor een samenleving waarin gevoelens ervaren en geuit mogen worden, ook al zijn deze negatief. Overigens verdient emotionele pijn ook zeker geen stigma. Wat begint met mentale pijn kan bij verwaarlozing zelfs uitgroeien tot een depressie.
Emoties die een fysieke impact op je lichaam hebben
Wanneer je langdurig rondloopt met een negatieve emotie kan het voelen alsof het deel uitmaakt van jou. Je lichaam reageert op hoe je je voelt, het waarschuwt je voor emotionele pijn. Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert en de oorzaak van je pijn kan achterhalen. Hierbij 4 veel voorkomende gevoelens die een lichamelijke impact kunnen hebben:
- Verdriet
Opgekropte gevoelens van verdriet, teleurstelling, of droefheid kunnen je lichaam uitputten, want het kost veel energie om je emoties weg te stoppen en je tranen binnen te houden. Je draagt haast fysiek de last van je negatieve emoties waardoor je je uitgeput voelt en zelfs pijn ervaart. Je lichaam voelt zwak en leeg aan en je ledematen lijken van lood.
- Opgekropte woede
Boosheid en woede maken adrenaline vrij en je lichaam reageert daarop door spieren op te spannen en de ademhaling te versnellen. Dit is het natuurlijk verdedigingsmechanisme van de mens, namelijk vechten, vluchten of verstijven bij gevaar. Kan je je boosheid niet uiten en blijf je de spanning veroorzaakt door woede langdurig vasthouden, dan kan je spierpijn krijgen of nog erger, een ongecontroleerde woede-uitbarsting.
Net als bij woede komt er adrenaline vrij wanneer je je angstig voelt of je zorgen maakt. Je voelt je gespannen en nerveus en je schrikt gemakkelijk. Aangezien je niet kan ontsnappen van je angstgevoelens, heb je het gevoel dat je vastzit.
- Schaamte en schuldgevoel
Schaamte en schuldgevoelens resulteren vaak in onaangenaam gevoel in de maag. Vaak worden ze verergerd door de behoefte aan geheimhouding. Indien deze gevoelens niet verminderen, kunnen schaamte en schuldgevoel misselijkheid en andere maagaandoeningen veroorzaken.
Hoe kan je emotionele pijn in je lichaam loslaten?
Hoewel emotionele pijn vaak wordt afgedaan als minder ernstig dan lichamelijke pijn, is het belangrijk dat emotionele pijn serieus wordt genomen. Zoals een klein snijwondje geïnfecteerd kan raken als je het niet goed ontsmet en verzorgt, zo kan emotionele pijn die verwaarloosd wordt uitgroeien tot een depressie. Met dit artikel wil ik dan ook benadrukken hoe belangrijk het is om je emoties te uiten en de emotionele pijn in je lichaam los te laten. Er zijn naar mijn mening verschillende manieren om emotionele pijn aan te pakken:
1. Psycholoog
Een psycholoog behandelt cliënten met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. De psycholoog kan een diagnose stellen en begeleidt de cliënt vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. Vaak bestaat deze behandeling uit persoonlijke gesprekken met alleen de cliënt, maar soms wordt ook de omgeving van de behandelde in de therapie betrokken en is groepstherapie mogelijk.
2. Coach
Een coach is iemand die mensen in positieve zin probeert te veranderen. Coaches zijn opgeleid om goed te luisteren, te observeren en hun plan van aanpak af te stemmen op de individuele wensen van de cliënt. Coaches zorgen ervoor dat de mensen zelf achter de antwoorden komen, cliënten moeten zelf op zoek gaan naar oplossingen of antwoorden. De wortels van coaching liggen in de positieve psychologie, de nadruk ligt dus op de mogelijkheden en niet op de onmogelijkheden.
3. EFT
EFT staat voor Emotional Freedom Techniques, een korte, dynamische en pijnloze methode om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen. Het is onderdeel van de Energetische Psychologie en een positieve, effectieve en snelle methode om remmingen, angsten en andere negatieve emoties in slechts een paar minuten kwijt te raken.
4. TRE
TRE is een afkorting voor Tension Releasing Exercises. Het is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Het gaat om zowel het loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning. Met bepaalde oefeningen help je je natuurlijke mechanisme om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en evenwichtige staat van zijn.
5. Haptonoom
Haptonomie is een wetenschap die zich bezighoudt met aanraking en voelen. Direct lichamelijk contact staat hierbij centraal. De haptonoom is er om een cliënt te helpen zich (opnieuw) bewust te worden van zijn of haar echte gevoelens, en om authenticiteit te stimuleren en te herstellen.
6. Bokstherapie
Bokstherapie is coaching met boksen, en een geweldige uitlaatklep om al je energie en dagelijkse frustraties eruit te meppen. Door te boksen leer je jezelf beter kennen, terwijl je je emoties de ruimte geeft. Bokstherapie is een ideale manier om je gevoelens en ook je emotionele pijn los te kunnen laten.
Heb je moeite om je emotionele pijn vrij te laten? Om deze gevoelens vrij te laten en er over te praten? Neem dan zelf de controle in handen om je emotionele pijn aan te pakken Of het nu bokstherapie is of EFT therapie, kies voor jezelf een methode die het beste bij je past. Wil je meer weten wat (boks)therapie voor jou(w emotionele pijn) kan betekenen? Neem gerust contact met me op!
Boekentips en Ted Talks!
Last but not least nog enkele boekentips en Ted Talks die je wellicht nog wat meer inzicht zullen geven in opgekropte emoties en het omgaan met emotionele pijn:
“Everything is F*cked – A book about hope” – Mark Manson
Dit boek wordt gezien als hét boek voor zelfhulphaters. In dit boek neemt Manson je op humoristische wijze mee naar alternatieve manieren tot het vinden van betekenis in het leven.
“Five Simple Steps to Emotional Healing” – Gloria Angelson
Therapeut Gloria Arenson legt in dit boek de basis van de Meridian Therapy uit, een zelfgenezend systeem dat in enkele minuten kan worden aangeleerd en dat een leven lang emotionele pijn kan verlichten.
“How to practice emotional first aid” – Guy Winch
In deze Tedx Talk beweert Guy Winch dat mensen te vaak hun emotionele pijn op eigen manier oplossen, of zelfs helemaal niet. In plaats daarvan raadt hij aan dat mensen hun emoties en geest moeten verzorgen met dezelfde toewijding als ze dat doen voor hun lichaam.
*https://www.psychologytoday.com/us/blog/somatic-psychology/201004/the-connections-between-emotional-stress-trauma-and-physical-pain
*https://www.livescience.com/63563-world-emotions-gallup-survey.html
* https://dspace.library.uu.nl/bitstream/handle/1874/357342/LAS_Scriptie_Definitief_Ditte_Jante_Noa_Perry%20kopie.pdf?sequence=2&isAllowed=y